Tot ziens vakantie-kilo's

23 september 2019
23 september 2019

Tot ziens vakantie-kilo’s

Door André Mostard
Buiten is het 25 graden en binnen heb ik een hutspot (aardappels, uien en wortels) gemaakt voor de statushouders in een Nederlandse gemeente. Deze groep mensen krijgt uitleg over de Nederlandse keuken en ik laat zien dat je met eenvoudige middelen toch een lekkere “Hollandse” maaltijd op tafel kunt zetten.
Later die dag kom ik een dame tegen die me vraagt; “Ik ben net van vakantie terug en mijn cholesterol is van 3,2 gestegen naar 5,8. Help, wat kan ik doen? De dame in kwestie is net terug van 2 weken all inclusieve en heeft alleen maar lekker gegeten en gedronken. Ik antwoord dat wanneer je je gezondere eetpatroon van voor de vakantie oppakt, je score over 2 weken al onder de 5 zal zijn. We maken dan ook meteen een afspraak om dit te gaan meten.
Maar hoe kom je nu van die zomerkilo’s af?
De kilo’s die er tijdens de vakantie aan zijn gekomen en die je het liefst vandaag wilt verliezen. Door de vakantie is je ritme en regelmaat ontregeld. Onderstaande tips gaan je zeker helpen om de draad weer op te pakken.
Welke tips helpen mij met die vervelende vakantie-kilo’s?
Kies niet voor de noodgreep! Veel mensen denken dat de wondermiddeltjes die je op internet vindt het perfecte lichaam gaan opleveren. Niets is minder waar. Je gaat door het uithongeren gewicht verliezen, maar dan in spiermassa. Daarna ga je weer normaal eten en kom je dubbel zo hard in gewicht bij. Je moet juist een eetpatroon zoeken dat bij jou past. Hou daar rekening mee met je werkzaamheden, inspanningen, mogelijkheden en ook je financiële plaatje.
Vind je een koekje lekker of drink je graag een glas fris of alcohol? Deze voeding bevat veel calorieën die in deze vorm niet goed zijn. Daarnaast bevat het ongezondere dingen ook veel suikers. Let er dus goed op dat je dit gaat minderen of gaat skippen! Zo ga je naar een gezonder eetpatroon.
Water, water en water. Ik heb het al zo vaak gezegd. Door water te drinken zal je lichaam de afvalstoffen verwijderen uit je lichaam en vult het je maag. Hierdoor krijg je minder trek in eten. Je hersenen weten namelijk niet het verschil tussen “ik heb dorst” en “ik heb honger”. Drink niet 1 liter in een keer. Je lichaam moet het ook kunnen verwerken. Drink ook niet te veel water want dan spoel je niet alleen de slechte afvalstoffen weg maar ook de goede bouwstoffen.
Honger moet je nooit negeren maar je moet er ook niet te snel aan toegeven. Het gevoel “ik heb trek” kan op ieder moment van de dag langskomen. Op het moment dat je iemand ziet lopen met wat lekkers, op het moment dat je een reclame ziet of wanneer iemand over eten doet praten. Geef niet te snel toe maar stel dat moment met een 30 minuten uit. Je gaat merken dat je dan al snel geen trek meer hebt in wat lekkers. Eet 5 tot 7 maaltijden per dag. Dit heeft ook weer te maken met je dagelijkse inspanningen en mogelijkheden. Elke persoon is anders en uniek.
Voor een jaar of vier terug heb ik een stuk geschreven in het tweede boek van Wilfred Genee: “Is het nu vullen of voeden?” Mijn stuk ging over de nieuwe manier van eten bij de spelers van Roda JC. Voor een jaar of tien terug werden er grote borden pasta aangerukt bij de wedstrijden. Nu kijken we niet naar de hoeveelheid maar naar de inhoud van een gerecht. Liever 300 gram aan goede voedingstoffen dan 1000 gram waarvan er maar 200 gram goede voedingstoffen in zitten. Het gaat dus om de inhoud en niet om het volume.
Ga je met de fiets naar het werk of met de auto, neem je de trap of de lift? Zomaar twee punten die jij zelf kunt bepalen en waarmee je in beweging komt. Bewegen is goed voor je lichaam en voor je geest. Hierdoor krijg je ook meer zin om een echte inspanning te gaan leveren en wordt bewegen omgezet in sporten.
“Nee” is ook een antwoord. Dat is moeilijk, of niet? Heb je ooit wel eens “nee dankjewel” gezegd? Probeer het eens als je op een feestje bent en je dat lekkere grote stuk gebak ziet. Nee dankjewel! In het begin is het moeilijk maar het went snel.
En hoe nu verder?
Wanneer je bovenstaande tips creatief gebruikt dan weet ik zeker dat je de regelmaat weer snel terug hebt. Je ontbijt lekker en gezond (misschien wel de overnight havermout) en de rest van de dag heb je meer energie.
Lukt het je niet om de regelmaat te vinden? Neem dan contact op met ODS-Sport. Dan kijken we samen wat een persoonlijk plan met jou kan doen.
De volgende maand laat ik weten of het gelukt is met de cholesterolwaarde.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard