Hoe vaker ik eet, hoe sneller ik voeding verbrand. Is dat echt zo?

11 juni 2019
11 juni 2019

Hoe vaker ik eet, hoe sneller ik voeding verbrand. Is dat echt zo?

Door André Mostard
Er bestaat een aanname: Als we vaker eten dan zouden we sneller vet verbranden. Is dat ook zo?
Of de aanname: Je stofwisseling wordt trager doordat je minder eetperiodes hebt. Is dat echt waar?
Hoe dan ook, wat is juist?
Inname van kcal
Er zit geen verschil in het aantal keren dat je eet. 3, 4, 5 of 9 eetmomenten per dag, het maakt niet uit. Het gaat namelijk niet om het aantal eetmomenten maar om de hoeveelheid kcal die je eet tijdens het eetmoment. Stel dat je per dag ongeveer 1500 kcal binnen zou moeten krijgen. Vervolgens eet je 4 keer 500 kcal, dan zit je dus ruim boven je dagelijkse hoeveelheid aanbevolen kcal.
Wat dan wel
Op het moment dat je veel kcal verbrand, door fysiek werk of grotere inspanningen, dan is er eerder behoefte in nieuwe brandstof. Deze brandstof zorgt er voor dat je brandstofmotor blijft draaien. Op het moment dat je weinig tot geen inspanningen hebt zal de brandstofmotor minder verbranden. Je kunt het dan een langere tijd volhouden met je brandstof.
Hoe moet je dan eten
Het eetpatroon dat goed bij jou past ken je zelf het beste. Als je gewend bent om vaker dan 3 keer per dag kleinere porties te eten, dan is dat goed voor je. Blijf dan vooral op deze manier doorgaan. Verander je eetpatroon niet. Je lichaam weet anders niet meer wat het op welk moment kan verwachten. Eet je 3 keer per dag (ontbijt, middag en avondeten) dan doe je er goed aan om deze porties iets groter te maken. Zorg ervoor dat je de minimale hoeveelheid aan benodigde kcal binnenkrijgt. Wil je precies weten wat je aan kcal nodig hebt, dan kun je via ODS een uitgebreide scan hiervoor krijgen. Deze scan berekent niet alleen de hoeveelheid benodigde kcal maar we kijken ook naar de gewenste vetmassa en spiermassa.
Minder vaak is niet altijd goed.
Het is belangrijk dat je weet hoeveel je precies moet eten en wanneer. Eten op het moment dat je honger hebt, is te laat. Eet dus altijd eerder dan het hongermoment. Als je maaltijden overslaat of je eet op het moment dat je honger hebt, dan is de keuze vaak verkeerd. De verleiding is dan groot om ongezonde keuzes te maken. Eet dus niet minder vaak, eet op de juiste momenten. Eiwitten kunnen ondersteuning bieden aan een evenwichtig eetpatroon. Een overschot aan eiwitten is echter niet goed voor je lichaam. Eet je te veel eiwitten dan moeten deze ook afgebroken worden in je lichaam. Daarnaast bevatten eiwitten ook kcal en die tellen gewoon mee in je totale dag-inname van kcal.
Kunnen we dan ook wat lekkers eten in de komende weken?
Jazeker. In de afgelopen weken heb ik een aantal lekkere couscous recepten gemaakt. Couscous is vooral bekend als goede bron van koolhydraten en wordt veel gegeten door islamitische mensen. Couscous is gezonde en je kunt er warme en koude gerechten mee maken. 
Benodigdheden voor couscous gerecht:

Gebruiksaanwijzing:

  1. Zet een pannetje water op het vuur. Zodra het water kookt voeg je de bevroren doperwten toe en laat je het koken volgens de gebruiksaanwijzing. Laat de erwten daarna uitlekken in het vergiet.
  2. Zet een pannetje water op het vuur en doe er een beetje kruidenbouillon in. Lees de verpakking van de couscous goed voor de bereidingstijd. Zodra het water kookt doe je de couscous erin en zet je het vuur laag of uit. In ongeveer 6 minuten zal de couscous klaar zijn. Giet de couscous dan ook meteen af anders wordt het een plakboel.
  3. Was de lente ui en snij deze in kleine stukjes. Doe dit ook met de komkommer en de tomaatjes. Meng het geheel en voeg een handvol rozijnen toe.
  4. Als de couscous goed is uitgelekt meng je deze onder de doperwten en klein gesneden tomaatjes, komkommer, lente uitjes en rozijnen.
  5. Snij de bovenkant van de granaatappel (3 cm onder de kroon). Nu zie je de kamers van de granaatappel (wit).  Snij over de witte lijnen de granaatappel in stukken. Haal de pitjes eruit. Wanneer je dit goed doet ben je binnen 1 minuut klaar met de granaatappel. Strooi de granaatappel over het mengsel.

Alternatief: Je kunt er nog gebakken kipfilet, feta, geplette walnoten of amandelen aan toevoegen.
André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard