Terug naar overzicht

Hoe begint jouw vakantie?

foto blog juli 2019

Hoe begint jouw vakantie?

door Anniek Oost

De vakantie staat voor veel mensen alweer voor de deur. En dat betekent voor een heleboel mensen vakantiekriebels. Het aftellen is begonnen!  

Maar voordat het zo ver is, moet er vaak nog een flinke berg werk worden verzet en dat is voor de meeste mensen niet zo’n prettig vooruitzicht. Veel mensen willen alles op het werk zo goed mogelijk bijwerken, zodat ze met een gerust hart op vakantie kunnen gaan. Zelfs als dat lukt, krijgen veel mensen de kriebels van het idee dat er straks weer een stapel werk op ze wacht zodra ze terugkomen van vakantie. Ook met een vervanger tijdens je vakantie is het niet altijd vanzelfsprekend dat al het werk tijdens je vakantie op wordt gepakt. En dat maakt dat de meeste mensen voor hun vakantie nog heel druk bezig zijn om van alles te doen en te regelen, soms tot vlak voor hun vakantie. Niet echt een ontspannen start van je vakantie…

Ziek in je vakantie
En dat zorgt er bij een aantal mensen voor dat ze aan het begin van hun vakantie ziek worden. Vaak is dat een signaal van werkstress en het moeilijk los kunnen laten van het werk. Er is hard gewerkt tot die vakantie en ineens valt al die druk en stress weg. Op het moment dat je in je vakantie ontspant, geeft je lichaam heel duidelijk aan hoe vermoeiend de afgelopen periode is geweest. Het lijkt misschien plotseling, maar waarschijnlijk heeft je lijf je dat in die dagen of weken voor je vakantie ook al aangegeven. Toen ging je misschien nog even stug door. Tijdens je vakantie kun je er niet meer omheen. Je wordt ziek.

Bewustwording
Het is belangrijk om even goed stil te staan bij hoe het voor jou werkt om iets te kunnen veranderen. Als je er niet bij stil staat, is de kans groot dat het je overkomt: het rennen en vliegen, de werkdruk en alle stress die bij de voorbereiding voor een vakantie komen kijken. Op het moment dat je kunt herkennen hoe het bij jou werkt, kun je pas voor iets anders kiezen.

De volgende vragen kunnen je helpen om beter in kaart te brengen hoe het bij jou werkt:

  • Hoe ga jij die laatste weken voor je vakantie in? Ben je je suf aan het rennen en heel hard aan het werk of doe ga je die laatste weken heel ontspannen in?
  • Welke verwachtingen en eisen stel jij aan jezelf en je omgeving?
  • Hoeveel ben jij in je hoofd bezig met wat er allemaal nog moet gebeuren?
  • Hoeveel ben jij in je hoofd bezig met wat er op je af komt na je vakantie?
  • Welke signalen geeft jouw lijf je?

Anders je vakantie in
Vanuit inzicht kan je voor een andere optie kiezen. Een aantal weken of soms al maanden voor mijn vakantie kijk ik bijvoorbeeld naar wat ik nodig heb om lekker op vakantie te gaan. Ik stel mijzelf een aantal vragen:

  • Zijn er taken die opgepakt moeten worden?
  • Welke taken hebben minder prioriteit?
  • Wie kan mij helpen?

Ik zorg ervoor dat ik de lat niet te hoog leg, omdat die onrealistische verwachtingen het alleen maar moeilijker maken. Een paar dagen voor mijn vakantie zorg ik dat ik een paar dagen vrij houd om op het gemak de laatste dingen af te ronden en de laatste spullen te pakken. Op die manier begin ik ontspannen aan mijn vakantie. Eventuele gedachten laat ik voorbij gaan en ik kies ervoor om te ontspannen. En daardoor begint mijn vakantie al meteen op dag 1 van mijn vakantie. Ook de reis naar de vakantiebestemming verloopt daardoor heel relaxed, omdat mijn vakantie dan al is begonnen. 

Wil je weten hoe je zelf of met je afdeling een betere werk-privé balans kunt krijgen? Anniek verzorgt in samenwerking met ODS coaching en trainingen, zodat jij meer energie op je werk én thuis hebt. Informeer naar de mogelijkheden door een email te sturen naar a.oost@ods-sport.nl.

Anniek Oost is adviseur vitaliteit bij ODS en ze heeft een eigen bedrijf. In haar bedrijf worden werkgevers en medewerkers gecoacht hoe ze meer energie op hun werk én thuis hebben, zodat ze meer gaan genieten van de dingen in het leven die ze echt belangrijk vinden. Anniek schrijft vanaf nu regelmatig een stukje voor ODS met goede praktische tips voor meer energie op je werk en thuis.
Anniek Oost Persoonlijke en Prestatiegerichte Coaching