Terug naar overzicht

Blog: Gedegradeerd, een pleister en samen op weg naar Tokio 2020

image002

Heb je ook wel eens het gevoel dat je machteloos staat en dat het uiteindelijk toch goed komt? Nou… ik heb dit eigenlijk nooit, maar in de afgelopen 3 weken is het toch gebeurd. Zeker wanneer je alles goed probeert te doen kan het best wel eens voorkomen dat iets mis gaat. Heb je dan gefaald? Nee, dat zeker niet. Het heeft alleen anders uitgepakt dan dat je zelf dacht.

Afgelopen zondag was waarschijnlijk de zwartste bladzijde van dit jaar. Gelukkig komen de zwarte bladzijdes zelden voor maar de degradatie van Roda JC was toch eigenlijk onverwachts voor me. Niet dat ik er geen rekening mee had gehouden, maar de positieve weg die was ingeslagen werd toch op een brute wijze verstoord. FC Omniworld, in 2010 verder gegaan als Almere city en nog nooit hoger geëindigd dan plek nummer 8. Door vechtlust en 2 mooie doelpunten schieten ze zich niet alleen in de finale van de nacompetitie maar schakelen ze direct ook Roda JC Kerkrade uit. De ploeg waar ik al 11 jaar mee verbonden ben. De sportmaaltijd heeft dit keer niet geholpen en we moeten het komende seizoen, net als in 2015, weer vanaf 0 beginnen.

Het gaat dan bij Roda JC niet om kleine dingen, maar ook kleine dingen kunnen ook pijn doen. Tijdens een kookworkshop in Maastricht was de gemiddelde leeftijd zo’n 7 jaar. Een leeftijd waarin je kinderen veel kunt leren. Voor deze middag stond er een groentesoep met vergeten groente op het programma, een volkoren wrap met avocado, radijs, rettich en nog een paar andere gezonde groenten. Tot slot een fruitspies met dadels. Kinderen van 7 jaar kun je veel leren, zeker wanneer je ze dingen laat doen die ze nooit hebben gedaan. Helpen in de keuken is juist voor hun het leukste want op deze manier zien ze niet alleen hoe het klaar gemaakt is, nee, ze mogen ook voorproeven. Toch bleek maar weer: een ongelukje zit in een kleine hoek. Juist een van de jongste kinderen sneed zich in de vinger met een schilmesje. Ik weet zeker dat je dat gevoel wel herkent. Alleen deze kleinste van het stel gaf geen kik en vroeg alleen voor een pleister om vervolgens weer zelf aan de slag te gaan. Opgeven bleek geen optie. 

Tokio 2020, gaat er een lampje branden? Niet? Nou, dan zijn de olympische zomerspelen in deze Japanse stad. Voor veel mensen nog lang niet in beeld, maar voor de topsporter nét genoeg tijd om zich optimaal te kunnen voorbereiden. Hierbij gaat het dus niet om even wat rust nemen & trainen maar er wordt planmatig een hele route uitgestippeld hoe, wanneer en vooral hoe vaak het een en ander moet gebeuren. Training, voeding, rust en rust zijn zo maar wat termen die dagelijks op het programma staan. Ook zijn er momenten bij dat er één op één gesprekken zijn waarbij alle onderwerpen aan bod komen. Alles draait om Tokio 2020. Wat je niet weet kun je leren en wat je leert kun je gebruiken in betere prestaties. 

Hou jij er zelf ook wel eens rekening mee dat je zelf ook goed kunt ontwikkelen? Ik ben voor een select groepje gestart om een drietal trainingen te verzorgen, voeding algemeen, sportvoeding en supplementen. Afsluitend zal er een trainingssessie zijn waar we met deze groep en een personal trainer aan de slag gaan en je de fijne kneepjes krijgt geleerd voor je eigen sportontwikkeling. Heb je interesse om daar aan deel te nemen dan kan dat. Meer informatie staat hier. De volgende ronde start eind juni.

André Mostard is Sportvoedingscoach en al meer dan 30 jaar actief in de sportwereld. André schrijft voor ODS regelmatig een stukje met goede praktische tips om je goed te voelen!
Sportvoedingscoach André Mostard